Samplaus

[course_image_enrolled]
[course_video_enrolled]

Price: $1.00

Et vielä ole osallistunut tähän kurssiin - rekisteröidy mukaan oheisesta painikkeesta!.

Kurssin kuvaus

Rytmiakatemian Samplaus -kurssilla perehdytään samplaamiseen musiikin tuottamisen tekniikkana. Kouluttajana kurssilla toimii tuottaja Toni Kurkimäki. Kouluttajasta lisätietoa löydät opettajaesittelystä alempana. Kurssilla esitellään samplaaminen hyödyllisenä taitona, jolla voi tuoda omaan musiikkiinsa uniikkia soundia. Samplaamalla voi muokata uutta tai olemassaolevista äänitteistä peräisin olevaa äänimateriaalia ja löytää uutta inspiraatiota musiikkiin sekä erottua ns. perussoundeista erottuvalla sampleilla. Käsiteltäviä aiheita ovat mm. oman äänen ja instrumentin samplaaminen, samplet pop-musiikissa, nykyaikaiset softasamplerit ja niiden käyttö, tekijänoikeuskysymykset samplausasioissa, luvallisten samplejen hankkiminen ja samplemanipulaatio. Alustana kurssilla on käytössä Logic Pro X -ohjelmisto. Opiskelijalla olisi hyvä olla ennen kurssia käsitys Logic Pro X:n perustoiminnoista. Voit katsoa kurssin aihealueet Kurssi sisältö osiosta (sivun lopussa). Kurssin videot aukeavat valituille opiskelijoille ensimmäisen tapaamiskerran yhteydessä!

Kurssin toteutus

Kurssi on pilottivaiheessa maksuton ja suunnattu ensisijaisesti Etelä-Pohjanmaalla asuville. Koska kyseessä on Euroopan sosiaalirahaston rahoittaman hankkeen kurssi, osallistujilta edellytetään ESR-hankkeisiin liittyvien seurantatieto- sekä palautelomakkeiden täyttämistä. Kurssi koostuu ennakkoon kuvatusta videomateriaalista sekä kahdesta verkon välityksellä järjestettävästä yhteisestä tapaamisesta, sekä yhdestä harjoitustyöstä. Yhteiset verkkotapaamiset ja niiden sisällön näet aikataulu-laatikosta! Kurssille valitaan hakemusten perusteella enintään viisitoista (15) henkilöä.

Harjoitustyö

Harjoitustyössä opiskelija tekee lyhyen biisinpätkän (väh. 4 tahtia), jonka kaikki äänet – rummut, bassot, melodiasoundit ym. – samplataan itse. Äänilähteenä vain mielikuvitus on rajana – sampleksi kelpaa oma ääni, pöytään naputtelu, käsien taputus, kodinkoneet, omat instrumentit… Näiden pohjalta kukin opiskelija tekee äänitetyistä soundeista samplet ja lyhyen biisinpätkän vain niitä käyttämällä. Yhteisissä tapaamisissa kuunnellaan jokainen tuotanto kerrallaan. Opettaja antaa palautetta sekä kehitysehdotuksia.

Hakuohjeet

Täytä hakulomake sivun ylälaidan lähetä hakemus kohdasta (varmista, että olet rekisteröitynyt). Kaikille kurssille hakeneille ilmoitetaan henkilökohtaisesti mahdollisesta kurssille pääsystä sekä lähetetään tarkemmat ohjeet etenemisestä. Hae mukaan lähettämällä hakemuksesi viimeistään perjantaina 28.04.2023.

Ennakkotehtävä

Tutustu samplaamisen mahdollisuuksiin katsomalla esim. seuraavat videot: Tracklib: Sample Breakdown: Daft Punk – Discovery
Splice: 3 Levels of Sampling

Opettaja Toni Kurkimäki

30 vuoden DJ-uran tehnyt Toni “DJ Tony” Kurkimäki on elektronisen musiikin asiantuntija, joka aloitti musiikin tekemisen 90-luvun alkupuolella Amiga-tietokoneella ja samplerilla. Tunnetuin hänen musiikkiprojekteistaan on kansainvälistä mainetta konemusiikkipiireisssä saavuttanut Syna. Aktiivisesti musiikin kanssa työskentelevä mies toimii myös radiotoimittajana.

Mitä kurssilla tarvitaan?

Tietokone, äänikortti, Logic Pro X tai joku muu DAW Opetuksessa käytetään Logic Pro:ta ja sen sisäisiä sampleriplugareita ja ominaisuuksia, mutta opetettava asia on samplaaminen yleisesti. Samat periaatteet ja mahdollisuudet pätevät hyvin pitkälti kaikkiin ohjelmistoihin (Ableton, Cubase, FL Studio). Hyvät kuulokkeet tai monitorikaiuttimet auttavat soundien teossa, samplejen tekemisessä ja editoinnissa. Suosittelemme myös käyttämään jotain midikontrolleria opetellessasi. Samplejen soittelu onnistuu ilmankin, mutta midikontrollerilla soittaminen tekee hommasta helpompaa, mielekkäämpää ja intuitiivisempaa. Keino, jolla voit jakaa ääntä Zoomissa. Tähän käy myös ruudunjako, share sound toiminnolla.

Aikataulu

Kurssin verkkotapaamiset:

Ke 3.5. klo 18.00 – 20.00 (Zoom)

Ryhmäytyminen sekä  harjoitustyön ohjeistus, kuuntelu niiden osalta jotka ovat jo aloittaneet.

To 11.5. klo 18.00 – 20.00 (Zoom)
Harjoitustyön palaute, kehitysehdotukset ja keskustelua samplaamisesta.

 

Toni Kurkimäki

30 vuoden DJ-uran tehnyt Toni “DJ Tony” Kurkimäki on elektronisen musiikin asiantuntija, joka aloitti musiikin tekemisen 90-luvun alkupuolella Amiga-tietokoneella ja samplerilla. Tunnetuin hänen musiikkiprojekteistaan on kansainvälistä mainetta konemusiikkipiireisssä saavuttanut Syna. Aktiivisesti musiikin kanssa työskentelevä mies toimii myös radiotoimittajana.